2012. április 18., szerda

Fűszernövények

Az évelő fűszernövényeim már beindultak, persze volt olyan, aki nem élte túl a telet évelés ide vagy oda. 
Kb. 10x ültettem már olyan rozmaringot, amit úgy vettem, hogy évelő, de nekem nem akart évelni. A hétvégén kaptam a Nővéremtől egy szép nagy bokorral, persze erre is azt mondták, na majd kiderül.
Most mutatom a túlélőket.

 Citromfű (Melissa officinalis)
Gyümölcslevesekben szoktam használni.
 
 Kakukkfű (Thymus vulgaris)
Sültekhez isteni,de a krumplileves is megköszöni és még sorolhatnám mi -mindenben(-hez)
használható.

 
 Lestyán (Levisticum officinale)
Sültekhez használom, de csak óvatosan, mert nagyon erőteljes az íze. Azt olvastam róla, hogy a legősibb hazai fűszernövény. Szárítani is szoktam, így télen is tudom használni.
 Levendula (Lavandula officinalis)
Imádom! Persze ez még csak a levele, majd júniusban virágzik.
Levendulás panna cottát szoktam készíteni belőle.
Zsálya (Salvia officinalis)
Sültekhez használom, de csak óvatosan, mert erős, egyedi íze és illata van.

4 megjegyzés:

  1. Na azt még nem próbáltam, de meg fogom.Köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
  2. A citromfüvet nyáron a hideg limonádéba szoktuk tenni, a zsálya az olaszos ételekhez, pácolt húsokhoz kiváló. Van hogy csak egy laza hirtelen spagettire éhezünk, akkor a saját termesztésű koktélparadicsomot rádobom az oliván megfonnyasztott foghagymára, a bazsalikom, oregano, zsálya... bokrokat megtépem hozzá, meg ami még a kezembe akad a kertben, zutty a szósz a tésztára, cuppogva takarítja be a család:)) A lestyán elmaradhatatlan kelléke egy jó húslevesnek:)levendulacukrot, és levendulasót már készítettem.
    Fűszerágyás nélkül nem kert a kert.

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó ötletek! És az is biztos, hogy fűszernövények nélkül nem kert a kert.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...