2013. szeptember 14., szombat

Pillangó



Ezeket a képeket még augusztusban készítettem egy nálunk pihenő admirális lepkéről. Gyönyörű!



Az Atalanta-lepke vagy admirális lepke (Vanessa atalanta, korábban Pyrameis atalanta) és a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjában a Vanessa nem egyik faja.

A mérsékelt égövi Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában él.

Szárnyai bársonyos feketék, az elülsőt fehér foltok és piros szalag díszíti, a hátulsót piros szegély. A hátulsó szárnyak fonákján a barnássárga minta jó rejtőszín.

Május és október között két nemzedéke repül; ritkán még novemberben is látható egy-egy példány. A nyílt területeket kedveli, kertekben, gyümölcsösökben, erdőszéleken, parkokban látható. Vándorlepke: a második nemzedék imágói Dél-Európában telelnek át, és tavasszal vándorolnak északra, ahonnan az őszi példányok délre repülnek. A Németországból délnek vonuló második nemzedék az Alpokban többnyire elpusztul. Ritkán egy-egy példánya a Kárpát-medencében is áttelelhet. Gyakran üldögél túlérett gyümölcsön, fatörzsek szivárgó nedvén, de virágokon is.

A nőstény naponta 1-100 petét rak a csalán leveleire; ezek 4-7 nap alatt kelnek ki. A hernyó tápnövényei a csalán és a bogáncs; 2-3 hét múlva bábozódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...